Csáó!
Ahogy ígértem ezzel folytatjuk tovább, bár (!) a gyümölcsök 1., 2. részében erről is szó esik, az antioxidánsok fontosságáról, de most boncolgassuk egy kicsit ezt a témát! Bár biztos nem először halljuk ezt a kifejezést -talán már-már egy kissé elcsépelt- de azt gondolom, hogy igenis kell róla beszélni az egészségünk érdekében! Manapság szinte nincs olyan termék mely ne tartalmazna antioxidánst, akár csak egy kézkrémről v. egy gyümölcsről beszélünk... Tehát akinek fontos a testi-lelki épsége annak tisztában kell lennie az antioxidánsok hatásával! Ha szexi, egészséges, fitt anyucik ;) szeretnénk lenni, akkor nagyon jegyezzük meg az alábbi sorokat!
Egyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy egy antioxidáns eltávolít a testedből egy szabadgyököt, ezáltal betegségek kialakulását akadályozza meg, amelyek a szabadgyök jelenléte indított volna el. Az antioxidáns és a káros szabadgyök tehát ellenségek. A szervezetben mindkettő jelen van, a küzdelem folyamatosan zajlik.
Szabadgyökök mindenképp keletkeznek a szervezetben hormonális hatásokra, nem megfelelo életmód hatására, káros szokások, nem elegendő pihenés, nem megfelelő minoségű táplálkozás eredményeképpen, de még a testedzés közben is. Ugyanígy antioxidánsokat is termel a szervezet, hogy védje magát a szabadgyökök romboló hatásától. Egy kiadós edzés után például nagy mennyiségű antioxidáns termelődik a szervezetben, de antioxidánsokat kívülrol is bevihetünk megfeleloen összeválogatott táplálékokkal és táplálékkiegészítokkel is. Erre a modern világban nagyon szükséged van, mivel a megváltozott levegőminőség, elkényelmesedtünk, könnyen inaktívvá válunk. Ezt tetézi az irodába zárt élet, a rohanó táplálkozási mód, amely megsokszorozza a szabadgyök termelődést. Káros tevékenységüket azonban minimálisra csökkentheted, így a szervezet immunreakciója erosebb lesz, a betegségek elkerülnek, a testi és mentális teljesítoképességed jobb lesz, és lelkileg is kiegyensúlyozottabb emberré alakulsz.
A legalapvetőbb 5 antioxidáns az A és E vitaminok, amelyeket a szervezet raktározni is képes, a C-vitamin, amely nap mint nap pótlásra szorul, a csodaszernek tartott Q10, és a szervezet által csak kis mennyiségben igényelt szelén. Legutóbbiból ritkán alakul ki hiányállapot, mivel szelén szinte mindenben található.
Jó források | Kiváló források | |
A-vitamin (béta-karotin) | pirospaprika, édesburgonya | Minden, ami narancssárga: sárgarépa, sütotök, sárgadinnye, sárgabarack |
C-vitamin | narancs, ananász, eper, kivi, zöldségek, zöldpaprika | Papaya, fekete ribizli, csipkebogyó, pirospaprika |
E-vitamin | Búzacsíra, nyers növényi olajok, kemény héjú gyümölcsök | |
Q10 koenzim | spenót, burgonya, lucerna | szója, édesburgonya |
Szelén | hús, hal, tejtermékek | avokádó, lencse |
Jelenlétük fiatalon tart, hiányuk öregít! Ők egészségünk apró őrei!
Ha több infót szeretnél, kérdezz v. nézz szét a www.antioxidans.lap.hu oldalon.
Jó szemezgetést!
Egyik kedvenc idézetemmel búcsúznék és kívánok továbbra is Jó egészséget!
"Ha a lehető legjobb alak melletti élénk és lüktető életvitel a célunk, akkor ételünk is legyen eleven!" -Testkontroll
Szólj hozzá a fórumban, vagy ha kérdésed van katt ide>>>
Szexi Anyu
Utolsó kommentek